Volvo Ocean Race priprave

Volvo Ocean raceVolvo Ocean Race je regata, ki poteka okoli sveta in traja več kot devet mesecev, saj morajo jadrnice prejadrati več kot 39,000 navtičnih milj. Regata ne poteka nepretrgoma saj se jadrnice ustavljajo vmes v pristaniščih, kjer napolnijo zaloge s hrano in vodo. So pa na morju lahko tudi do dvajset dni brez novih virov hrane. Regata Volvo Ocean Race predstavlja veliko preizkušnjo za jadralce in za samo jadrnico, saj so izpostavljeni izrednim pogojem.
Regata poteka vsake tri leta, po televiziji pa si jo ogleda v seštevku okoli dve milijardi gledalcev. Sama regata ima začetke v letu 1973, ko je Britanska kraljeva mornarica in podjetje Whitebread (sponzor do leta 2001), sponzoriralo krožno regato okoli sveta. Že takrat se je na regato prijavilo 17 jadrnic.

Sedaj pa na jadrnicah, ki merijo 21,5 metrov v dolžino in lahko dosežejo hitrosti več kot 25 vozlov, upravlja 11 izkušenih jadralcev. Letošnja regata se bo začela v španskem mestu Allicante, končala pa v Veliki Britaniji – Galway potem, ko jadrnice obkrožijo svet. Letošnjo udeležbo so že potrdile naslednje ekipe, ki se že kar nekaj časa pripravljajo na regato: (Groupama sailing team, Abu Dhabi Ocean Racing Team, Puma Ocean Racing powered by BERG Propulsion, Camper with Emirats Team New Zealand, Team Telefonica in še ena španska ekipa, ki jo bodo predstavili v prihodnosti).

New Zealand CamperEkipa Emirates Team New Zealand ima svoje priprave v domačih vodah okoli Nove Zelandije. Svoje priprave ocenjujejo kot zelo uspešne saj je jadrnica vzdržala močne vetrove do 40 vozlov. Imajo pa tudi nekaj novincev v ekipi, ki se še niso navadili na izredne razmere, kot tudi kuhanje ob močnem valovanju jadrnice.

Do starta letošnje regate Volvo Ocean Race je tako samo še šest mesecev. Pritiski na jadralce se večajo, le ti pa želijo izkoristiti vsak trenutek za uspešne priprave.

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.