Najboljše marine po kriteriju Blue Flag

Neprofitna organizacija za izobraževanje o okolju (Foundation for Environmental Education FEE) je z namenom, da naredi kaj za čisto okolje tudi na obali, odločilo preverjati marine po kriteriju najboljše, najbolj eko marine. Marinam, ki zadostijo kriterijem pa podelijo kot priznanje modro zastavo – Blue Flag.

modra zastava priznanjeKriteriji so zbrani v štirih skupinah: obveščanje in izobraževanje o okolju, kvaliteta vode, okoljsko naravnana marina in varnostno opremljena marina. Pod kvaliteto vode so si zamislili, da je voda v sami marini vidno čista in brez kakršnih koli sledi onesnaženja (olje, smeti, odpadki…). Okoljsko naravnana marina je mišljena kot marina, katero vodstvo skrbi za okoljsko politiko in izkorišča čim manj viri (elektriko, vodo…). Varnost je vsekakor pomemben faktor, posebje, ko pride do kakšnih problemov in tako morajo biti pripravljeni plani evakuacije v primeru ognja ali podobnih nesreč. Vsa dela in inštalacije morajo biti odobrena s strani vlade.

Modro zastavo sta v Sloveniji dobile samo dve marini: Marina Izola in Marina Piran. Na Hrvašekm pa je priznanje dobilo devetnajst marin. Med drugimi so priznanje dobile tudi: ACI marina Split, ACI marina Cres, ACI matina Dubrovnik, ACI marina Jezera, Aci marina Korčula, Aci marina Milna, ACI marina Opatija, Marina Dalmacija, ACI marina Umag, ACI marina Vodice, ACI marina Vodice in šenekaj ostalih marin. Večino od teh marin so prijazne tudi ljudi na vozičku, ki so gibalno omejeni.

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.