Barcelona World Race

Virbac Parpec 3Barcelona World Race je regata kjer udeleženci neprestano jadrajo (brez postankov) dokler ne objadrajo sveta. Regata se začne in konča v Barceloni, tekmuje pa se lahko z jadrnicami tipa Open 60 IMOCA, ki jo upravljata dva jadralca.
Tekmovanje Barcelona Wolrd Race se je letos odvilo že drugič. Prvič se je ta vztrajnostna regata odvijala leta 2007-2008, na sami regati pa je sodelovalo 9 jadrnic. Leta 2008 sta se zmage veselila Jean-Pierre Dick in Damian Foxall.
Letošnja regata Barcelona World Race se je začela enaintridesetega decembra 2010. Zanimivo pa je, da je po 93 dneh, 22 urah, 20 minutah in 36 sekundah ciljno linijo zopet prvi prevozil eden izmed zmagovalcev iz leta 2008 Jean-Pierre Dick, tokrat v spremstvu Loick Peyrona. Španci se zmage Francozov niso tako razveselili, saj je drugo mesto tako pripadlo španskima jadralcema (Iker Martinez in Xabi Fernandez) z zamudo 22ur, 56 minut in 59 sekund. Ta čas ni tako velik glede na to, da regata poteka več kot devetdeset dni.

Španska jadrinca MapreZanimivim podatek je, da je bila povprečna hitrost jadrnice MAPFRE, ki sta jo krmarila španca v času regate 12,63 vozlov! Kar pa je izjemna hitrost še posebej, če upoštevamo da do pred 14 meseci še nikoli nista jadrala z jadrnicami tipa IMOCA 60.
Vtisi špancev so bili predvsem o dolžini regate. Pravita, da sta se vsak dan naučila nekaj novega, posebej na širnih oceanih, ko nista videla kopnega. Vesela sta, da sta lahko tekmovala z vrhunskima jadralcema, ki sta na koncu zmagala. Bosta pa na novi regati Barcelona World race z veseljem sodelovala.

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.