Smeri Jadranja

Smeri jadranja (points of sail), včasih poimenovane tudi pozicije jadranja, se nanašajo na kot med smerjo jadrnic in smerjo vetra. Obstajajo tri osnovne pozicije:

  • beating (veter je v premec)
  • reaching (veter od strani, bočni veter)
  • running (veter v smeri vožnje, krmni veter)

Pri jadranju proti vetru, pluje čoln skoraj v veter, jadrnice ne more pluti samo na območju 45 stopinj, kar pomeni naravnost proti vetru. Temu rečemo Eye of the wind (na sliki). Glavno jadro je močno napeto in vzporedno z jadrnico. Če je jadrnica usmerjena preveč v veter, se bo sprednji del jadra tresel, kar povzroča izgubo hitrosti. Proti vetru se lahko pluje samo, če izmenično izvajamo tacking (obrate) iz ene strani vetra proti drugemu.

Položaj, ko ima jadrnica veter s strani, pod kotom 90 stopinj, imenujemo reaching.Jadro je pri približno 45 stopinj glede na jadrnico (če gledamo iz ptičje perspektive), zaradi česar je to eden od najbolj prijetnih (in najbolj učinkovitih) načinov za plovbo.

Ko plujemo v smeri z vetrom, ali jadranje z vetrom, veter piha v krmo, in jadro je glede na jadrnico, močno ven na 90 stopinj.

Da še malo bolj zapletemo stvari, obstaja več vmesnih točk jadranja. To so:

  • close reach, ki je med reach in beatingom
  • broad reach, ki je med reach in running

To je dobra ideja, da se seznanimo s pozicijami jadranja in se seznanimo kako veter deluje na jadra in jadrnico. Če boste to storili, boste vedno vedeli, kako trim-ati svoja jadra in z malo sreče prišli tudi do cilja.

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.