Osnovni mornarski vozli

V primeru, da se odločimo za najem jadrnice in zraven še najamemo skipperja oziroma so z nami izkušeni jadralci, se je dobro preden stopimo na krov jadrnice naučiti vsaj osnovna znanja o jadrnicah in navtiki na splošno. Med osnovna navtična znanja pa spada tudi znanje o vozlih, ki se ga tudi preverja na izpitu za voditelja čolna, ki je predpogoj za najem jadrnice.

Nekaj osnovnih vozlov, ki jih je dobro znati pa so:

Pašnjak (nezategljiva zanka)

Pašnjak ali kot pove že pravilni slovenski izraz (nezategljiva zanka), se uporablja tam, kjer potrebujemo nezategljivo zanko. Tak vozel pride zelo prav na koncu vrveh, ko moramo jadrnico privezati za bitvo na pomolu. Pomembno pa je, da ga zavežemo pravilno saj se v nasprotnem primeru lahko vozel zategne, kar pa povzroči komplikacije. Zategnjen vozel ponavadi lahko odvozlamo šele takrat, ko vrv ni napeta. Za lažjo predstavo kako se vozel zaveže pa si lahko pogledate na sliki.

Vrzni vozel

Enostaven vozel, ki služi pri obešanju bokobranov na bok jadrnice ali pa pri vezanju vrvi na palice. Vozel klub svoji enostavnosti zelo dobro drži in se ga da hitro razdreti. Tak vozel se je pametno dobro naučiti preden nastane situacija na jadrnici saj se v takih primerih redko kdo spomni navodil kako se naredi vozel.

Osmica

Vozel osmica je dobil ime po svoji končni obliki, ki spominja na številko osem. Še en precej preprost vozel, ki pa se ga naredi na koncu vrvi. Služi v primeru, da vrv pobegne. Ta vozel zadrži vrv v ožjem delu (ušesu). Zategnjen vozel se lahko odveže.

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.