Najhitrejše Jadrnice – svetovni rekordi

Na čarterskih jadrnicah se lahko ob primernih vetrovi doseže kar velike hitrosti jadrnice. Zato potrebujemo predvsem konstanten veter, čim bolj mirno morje in posadko, ki si upa nagniti jadrnico do skrajnosti.

l'Hydroptère najhitrejši trimaranHitrosti, ki jih dosežemo med jadranjem po Jadranu so ponavadi nekje do 8-10 vozlov, seveda je odvisno tudi od dolžine in oblike jadrnice. Taka hitrost pa ni nič v primerjavi s hitrostjo jadrnic, ki so izdelane za podiranje hitrostnih rekordov.

To območje pokriva in pregleduje Svetovna jadralska organizacija za hitrostne rekorde. Meri pa hitrost izmerjeno v treh kategorijah: 500 metrski razdalji, razdalji ene milje in v razdalji, ki jo jadrnica prejadra v 24 urah.

Zanimivo je, da v kategoriji 500 metrske razdalje prvo mesto zaseda rekord, ki so ga dosegli na Kitesurfu. Robert Douglas je v Namibiji prejadral razdaljo z impresantno povprečno hitrostjo 103,06 km/h ali 55.65 vozlov. Medtem, ko je najhitrejši trimaran (l’Hydroptère) prejadral to razdaljo s povprečno hitrostjo 51,36 vozlov (95,11 km/). Na lestvici najdemo tudi surferje, ki so jadrali na tej razdalji s hitrostjo do 90,91 km/h.

V razredu navtična milja je absolutni zmagovalec trimaran l’Hydroptère, ki zaseda prva štiri mesta, dosegel pa je največjo povprečno hitrost 92,91 km/h (50,17 vozlov). Na petem mestu se je spet znašel surfer, ki pa je dosegel povprečno hitrost 76,19 km/h (41,69 vozlov).

Najhitrejša jadrnica preko Atlanskega oceana Banque Populaire VZa večje razdalje surfi in kite-i niso primerni saj potrebujejo bolj konstantne vetrove. Tako najdemo v kategoriji kjer jadrajo 24 ur same katamarane in trimarane. Rekord v tej disciplini drži jadrnica Banque Populaire V, ki je postavila rekord s povprečno hitrostjo 37,84 vozlov. Jadrnica je postavila rekord med prečkanjem Atlantika v rekordnem času.

Te hitrosti so skoraj zamerljive v primerjavi s hitrostjo, ki ga je dosegel najhitrejši gliser avstralske izdelave Spirit of Australia, ki pa je dosegel povprečno hitrost 511,13 km/h (317,6 vozlov) že leta 1978. Od takrat tega rekorda ni podrla nobena posadka, saj je bila stopnja nesreč precej visoka.

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.