Kvarner – prečkanje

Kvarner v šišrem pomenu besede zaobsega cel severni del Jadranskega morja. Vse kar ni Istra pa do otoka Pag. Kvarner v ožjem smislu pa pomeni morje zahodno od Cresa vse do Istrske obale.

To področje je predvsem zanimivo saj ga moramo obvezno prečkati v primeru, da štartamo z jadrnico v Sloveniji oziroma v Istri in želimo obiskati srednji Jadran ali otoke še nižje v Jadranskem morju. Razdalja dolga približno 25 kilometrov ne deluje nič posebnega. V lepem vremenu lahko brez problema preplujemo to razdaljo.

Zaradi geografske lokacije in bližine gore Učke pa se lahko situacija kar hitro spremeni in vreme obrne na slabše. V trenutku se lahko poslabša vreme, začne pihati Burja in razburka morje. Jadranje v takem vremenu ni prijetno, lahko pa postane zaradi nenadnih sunkov tudi precej nevarno. Posebej, če se nismo pripravili in nas veter dobi na sredi, kar pomeni, da potrebujemo vsaj uro do dve, da pridemo do obale.

Prečkanje razdalje med Istro in otokom Cres oziroma Lošinjem se priporoča v jutranjih urah, ko je morje najbolj umirjeno. Vsekakor je pred tem pametno preveriti trenutno vreme in vremensko napoved. Kvarner vas lahko preseneti s prijetnim jadranjem ali pa šokira s hudo burjo.

My location
Get Directions

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.