Jadrnice brez posadke – robotsko jadranje

Jadranje je veščina za katero je potrebnega kar nekaj znanja in izkušenj. Po opravljenem izpitu za voditelja čolna, ki je pogoj za upravljanje jadrnice, si je nemogoče predstavljati, da bi lahko samostojno brez izkušenj opravljali z jadrnico. Prav jadranja pa učijo robote, ki morajo upravljati z jadrnico brez pomoči ljudi.

Ta teden poteka svetovno prvenstvo v robotskem jadranju (WRSC 2011), letos že četrtič zapored. Svetovno prvenstvo je sestavljeno iz različnih preizkušenj, ki preizkušajo lastnosti robotskih jadrnic od hitrosti do navigacijskih sposobnosti in vzdržljivosti.

robotsko avtonomna jadrnicaLetos se v kraju Lübeck (Nemčija) za naziv Svetovnega prvaka v robotskem jadranju poteguje 16 ekip iz šestih držav. Ker želijo približati tekmovanje širši množici in pritegniti večjemu številu ekip k sodelovanju poteka tekmovanje na reki v mirnejših in bolj nadzorovanih pogojih kot bi sicer bili na odprtem morju.

Svetovno prvenstvo se je razvilo iz ekmovanja MicroTransat. MicroTransat je zahtevnejša preizkušnja pri kateri morajo jadrnice brez pomoči ljudi, se pravi popolnoma avtonomno, prečkati Atlantski ocean. Na tem prvenstvu se je najbolje odrezala jadrnica Pinta, ki je septembra 2010 plula ob Irski obali 426 ur, dokler niso izgubili signala (predvidevajo, da se je jadrnica potopila).

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.