Potopljena ladja ob otoku Vele Lagne (severni del Dolgega Otoka)

Ob severnem delu Dolgega otoka, bolj natančno na grebenu ob malem otoku Vele Lagne je pred več kot petindvajsetimi leti nasedel italijanski vlačilec. Greben je precej plitev in tako sama ladja gleda, kljub temu, da je nasedla na dno, ki je bilo globoko od 6-8 metrov, ven iz vode. Pogled na razbitino je edinstven in interesanten, saj se že na daleč vidi nasedlo ladjo, ki opozarja na nevarnost plitvin.

Lokacija nasedle ladje (!)
Do same ladje se lahko pripeljemo z jadrnico ali pa z motornim čolnom, vendar je pri približevanju potrebno preučiti morske karte in preveriti kje je morje dovolj globoko, da se še nam ne zgodi podobna usoda kot se je zgodila italijanski ladji. Morsko dno je po večini prekrito s travo, kar pomeni, da moremo biti pazljivi pri sidranju v bolj razburkanem morju oziroma pri močnejšem vetru.

Nasedla ladja Sam greben pa je tudi stičišče dveh tokov – hladnega in toplega, kar lahko občutimo, ko plavamo v vodi oziroma se potapljamo. Zaradi stika dveh tokov in ugodnih pogojev na grebenu pa ob sami ladji lahko občudujemo precej živo morsko življenje, kjer najdemo veliko število različnih rib. Pri daljšem potapljanju pa se priporoča potapljaška obleka, saj nas zaradi tokov z različno temperaturo vode kaj hitro lahko zebe. Lokacija je primerna za izkušene potapljače kot tudi neizkušene potapljače. Samo ladjo se dobro vidi iz gladine in za potop na dno ne potrebujemo potapljaške opreme le masko in plavutke.

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.