Otok Mljet

Verjetno ste že vsi slišali za enega izmed naj južnejših otokov na hrvaškem, otok Mljet. Otok Mljet je kljub svoji velikosti nekaj več kot 100 kvadratnih kilometrov ostal brez večjih mest in večjega števila nepremičnin. K temu je pripomogla tudi razglasitev zahodnega dela otoka kot narodni park.

samostan marije, veliko jezero

Velika zanimivost na Mljetu, ki spada tudi pod narodni park Mljet, sta tudi dva slana jezera na otoku (Malo Jezero in Veliko Jezero). Jezera povezuje z morjem ozki kanal v katerem je tok vode zelo močan ob spreminjanju nivoja vode (plimi in oseki).  Narodni park je popolni prostor, kjer si lahko stran od hrupa privoščite sprehod pod borovci, veslanje po jezeru, kolesarjenju po parku ali pa preprosto plavate po jezeru. Sredi Velikega Jezera se nahaja manjši otok na katerem je zgrajen Benediktinski samostan Svete Marije. Samostan  zgrajen v 12. stoletju je restavriran in spremenjem v restavracijo dosegljivo z malimi čolni.

Mljet ima kar nekaj zanimivih zalivov za sidriranje. Na območju narodnega parka Mljet pa lahko pristanete v luki Polače, največjem zalivu na otoku ali malo bolj stran na naj zahodni Mljetski luki Pomeni. Pri plutjem ob obali je potrebno paziti na grebene in plitvine. Ena izmed dobrih sidrišč je v zalivu Lokve oziroma prostrani zaliv Gonoturske luke na severni strani otoka, pred plitkim vhodom v kanal proti Velikem Jezeru.

Ribolov (z dovoljenjem) je dovoljen povsod razen v Velikem in Malem jezeru, kjer je prepovedano tudi potapljanje. Potapljati se ne sme niti v zalivu Soline.

Morda vas bo zanimalo:

Comments are closed.